SOBi se na sněhu v Jablonci cítili jako doma.

SOBi se na sněhu v Jablonci cítili jako doma.

Mistrovství ČR ve sprintu a další dva závody v lyžařském OB proběhly za nadstandartních sněhových podmínek v Jizerských horách v okolí Jablonce nad Nisou. Silně obsazené závody (přes 500 účastníků) byly podle mého názoru mapově nejhezčími závody letošní sezóny. Počasí  přichystalo dvoje odlišné podmínky. Sobotní sprint i krátká se běžel na rozměklém, málo skluzném sněhu za plusových teplotách, což prověřilo tělesnou kondici účastníků závodu. Já jsem si závod ztížil drobným zazmatkováním. S sebou jsem měl dvoje navoskované lyže. Jelikož jsem v pátek večer ještě připravoval dvoje lyže pro Johanku, nechtělo se mi stahovat oboje moje lyže (lyže se navoskují a potom se musí vosk stáhnout škrabkou a skluznici vyleštit) a připravil jsem si pouze krátké lyže, na kterých jsem asi již dva roky nestál. Krátké lyže měly být výhodou, neboť většina stop byla projeta pouze skutrem. Na startu mi lyže nešly nazout a já si uvědomil, že na těch krátkých lyžích je vázání NNN, kdežto na svých nohou mám boty s vázáním SNS. Tak rychle pro druhé lyže. Již nebyl čas je stahovat a já celý sprint jel s nestaženou skluznicí…. Chybami se člověk učí, doufám, že i já. I s tímto hendikepem jsem obsadil slušné 13. místo z 30 účastníků. V ženské elitě vyhrála mistrovský titul Peťa Hančová, druhá Helča Randáková a třetí Johanka Šimková. V mužích vyhrál jičínský Drobník před šumperským Horvátem a libereckým Škodou.

Odpolední závod na krátké probíhal opět na měkkém tajícím sněhu. Přestože jsem měl ze závodu dobrý pocit, ve výsledcích jsem se umístil až na 19. místě. Soupeř v mé kategorii, kterého většinou porážím, si vzal místo skejtů klasičky, namazal klístr a na trati s délkou 5,6 km vzdušnou trasou mi dal 10 minut.

V noci na neděli přituhlo a lehce mínusová teplota vydržela po celý den. Znamenalo to rychlou stopu s nebezpečnými sjezdy na tvrdém podkladu. V naší kategorii 5 závodníků vzdalo. Nedivím se, i já jsem měl mnoho situací, kdy jsem své lyže neměl pod kontrolou. Byl to takový zavod “o přežití”. A ty já rád. Přestože se mi povedlo ohnout hůlky téměř do pravého úhlu (hliníkové hůlky nejsou sice nejlehčí, ale vydrží hrubé zacházení😁) a dvakrát jsem se vracel pro vypadlou mapu, výsledkem bylo pro mne pěkné 10. místo.

Skvělého umístění dosáhla Iva Kašparová, které v kategorii D21 jen těsně utekla bronzová příčka a skončila čtvrtá v konkurenci 24 žen.

Ze závodů pořizovala ČT záznam, který najdete na stránkách http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10183677624-beh/217471291282001-m-cr-v-lob-2017/

Doporučuji jeho shĺédnutí, stoji to za to!