H.S.H Vysočina cup 2018

Velké stádo SOBů – 29 kusů se zúčastnilo letošního největšího tuzemského vícedenního závodu v OB – H.S.H Vysočina cup 2018. Téměř 1600 závodníků se proběhlo v převážně jehličnatém lese s hustou sítí komunikací zpestřeném zatopenými žulovými lomy a výsypkami tvořícími kamanná pole.  V porovnání s největším orientačním závodem světa, švédským O-ringenem, jehož se letos účastní více než 15000 závodníků, to je jen desetina. Přesto zážitky byly intenzivní a většinou i pozitivní. Počasí bylo většinou slunečné, v sobotu si s námi zalaškovaly přeháňky.

Zpestřením závodů bylo v neděli sledování přímého přenosu štafet z Mistrovství světa juniorů v Maďarsku. V ženách jsme samozřejmě fandili české štafetě ve složení Tereza Čechová, Barbora Chaloupská a Terka Janošíková. Závod se pro nás vyvíjel skvěle. Tereza Čechová byla v první polovině svého úseku velmi aktivní a na dlouhém postupu na 7 kontrolu běžela na prvním místě. Na 8. kontrolu však stejně jako Ruska Panchenko udělala minutovou chybu a tak předávala sice na 12. místě, ale jen se ztrátou 1:08 min na vedoucí skupinu Francie, Norsko a Švýcarsko. Na druhém úseku mnoho štafet chybovalo. Báře se však nepodařilo dotáhnout na přední skupinu, naopak se propadla na 15. příčku se ztrátou 3:43 min na Švédky. Na třetím úseku se děly věci!

Terka Janošíková vyrazila jako řízená a přesná střela. Již na dlouhém postupu na 1. kontrolu se dostala na 11. příčku. Naopak fatálně chybovala štafeta Finska a Švédska. Na dvojce byla již Terka 8. a ztráta na první Rusku se zkrátila na dvě minuty. Na 4. kontrole se Terka dostala na 6. příčku, na 6. kontrole byla již 5. Vedoucí skupina ve složení Švýcarsko, Norsko, Rusko a Velká Británie měla náskok asi 1,5 minuty. Zatímco tato skupinka běžela téměř pohromadě, Terka je stíhala sama. Přesto ubírala jednotlivé vteřinky své ztráty. Na farstované 12. kontrole již soupeřkám Terky pěkně tekly nervy. Kromě Rusky ostatní chybovaly a Terka se dostala na třetí místo jen 30 vteřin za Norkou. Tu Terka předběhla na 17. kontrole a do cíle doběhla v nejlepším čase na úseku na skvělém druhém místě se ztrátou 1:08 min na vítěznou štafetu Ruska.

Výsledky Terky na JMS:

klasika – bronz, sprint – stříbro, krátká trať – pěkná brambora (Bára Chaloupská bronz), štafeta – stříbro. Parááááda !!!

A jak dopadli nejúspěšnější Sobi na H.S.H Vysočina? Téměř podobně 🙂

2. místo: Ivča Poklopová v D50B

3. místo: Terka Paulíčková v D12B

4. místo: Vlaďka Raclavská v D16B

6. místo: Roman v H50B